life on top s01e01 sister act hd full episode https://anyxvideos.com xxx school girls porno fututa de nu hot sexo con https://www.xnxxflex.com rani hot bangali heroine xvideos-in.com sex cinema bhavana

Świat wyrzuca połowę żywności

Promuj nasz portal - udostępnij wpis!

Na świecie marnuje się od 30 do 50 proc. produktów spożywczych, podczas gdy co siódmy człowiek głoduje – alarmują eksperci z Krajowej Rady Ochrony Zasobów Naturalnych USA (NRDC). Przeprowadzone przez nich badania, o których informuje Reuters, wykazały, że przeciętny Amerykanin wyrzuca miesięcznie średnio 15 kg jedzenia o wartości około 40 dolarów. W skali roku daje to ponad 180 kg żywności, czyli ekwiwalent wagi dorosłego goryla.

Z danych Departamentu Rolnictwa USA wynika, że do śmietników wyrzucamy 23 proc. jajek oraz jeszcze więcej płodów rolnych.

– Bez względu na to, jak bardzo zrównoważone jest rolnictwo, produkowana żywność nie jest konsumowana, a więc zasoby wcale nie są wykorzystywane w odpowiedni sposób – podkreśla Dana Gunders z NRDC.

W krajach rozwiniętych, duża część owoców i warzyw nadających się do spożycia kończy na wysypiskach. Części pozbywają się sprzedawcy, resztę konsumenci, którzy nie zdążyli zjeść tego, co kupili oraz restauracje.

W przypadku krajów rozwijających się problem tkwi w tym, że część żywności ulega zepsuciu zanim jeszcze trafi na rynek w wyniku transportu w nieodpowiednich warunkach. Kolejnym czynnikiem są zbyt wysokie ceny.

Nie mamy do czynienia z sytuacją, w której musimy zwiększać produkcję. Nawet w 2008 roku, gdy na świecie nasiliły się protesty z powodu niedożywienia, było wystarczająco dużo żywności, by nakarmić głodujących.

Efekty marnotrawstwa rozciągają się jednak daleko poza kuchnię. Rolnictwo jest bowiem sektorem zużywającym najwięcej wody, wymagającym ogromnych dostaw energii i środków chemicznych oraz emitującym znaczące ilości gazów cieplarnianych.

NRDC podkreśla, że zwiększenie świadomości społeczeństwa i lepsze wykorzystywanie zasobów nie tylko odciążyłoby środowisko, a także zmniejszyłoby presję odczuwaną przez rolników, którzy w 2050 roku będą musieli wykarmić około 9 miliardów ludzi.

Za: Stefczyk.info

bibula.com


Promuj nasz portal - udostępnij wpis!
Błąd, grupa nie istnieje! Sprawdź składnię! (ID: 5)

Błąd, grupa nie istnieje! Sprawdź składnię! (ID: 9)
Tagi: , , ,

Podobne wpisy:

  • 30 kwietnia 2019 -- Polscy rolnicy dostają ochłapy, a zarabiają pośrednicy
    14 procent - w skrajnych przypadkach tak małą część ceny końcowej za swój produkt dostaje rolnik. Tak wynika z raportu UOKiK o zarabianiu na warzywach i owocach przez producentów, ...
  • 14 lipca 2018 -- Polscy rolnicy kontra antynarodowy reżim
    Stowarzyszenie Polskich Producentów Ziemniaków i Warzyw (Unia Warzywno-Ziemniaczana) zorganizowało 13 lipca 2018 roku ogólnorolniczy protest w Warszawie. Rolnicy przyjechali do sto...
  • 14 kwietnia 2017 -- Nowy Wspaniały Świat: Polacy rocznie marnują 9 mln ton jedzenia
    W Polsce co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Pod tym względem nasz kraj zajmuje 5. miejsce w Unii Europejskiej, wynika z danych Greenpeace Polska. Organizacja domaga się ...
  • 8 grudnia 2016 -- Polski rolnik produkuje, a zarabia obcy kapitał
    Jak już informowaliśmy, globalne koncerny kontrolują rynek żywności w Polsce. Neokolonialny charakter systemu społeczno-gospodarczego III RP widać na każdym kroku, a potwierdza go ...
  • 29 listopada 2014 -- Pół miliona ton żywności na śmietnik
    Prawie 500 tys. ton żywności, zamiast do potrzebujących trafiło na wysypiska śmieci. Dla kontrastu, do banków żywności handlowcy przekazali w ostatnim roku  jedynie 700 ton jedzeni...
Błąd, grupa nie istnieje! Sprawdź składnię! (ID: 6)

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*