Nowy Wspaniały Świat: Polacy rocznie marnują 9 mln ton jedzenia

W Polsce co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Pod tym względem nasz kraj zajmuje 5. miejsce w Unii Europejskiej, wynika z danych Greenpeace Polska. Organizacja domaga się zmian w prawie, które skutecznie ograniczą wyrzucanie jedzenia i sprawią, że trafi ona do potrzebujących.

Europosłowie zaapelowali do krajów członkowskich UE o ograniczenie marnowania żywności o 50 proc. do 2030 roku. W UE rocznie wyrzuca się 88 mln ton jedzenia. Komisja Europejska oszacowała koszty z tym związane na 143 mld euro. Marnotrawstwo żywności to nie tylko problem społeczny, ale i ekologiczny. Greenpeace przekonuje, że wyrzucanie do kosza rocznie 9 mln ton jedzenia, oznacza zmarnowanie ponad 1,72 mld metrów sześciennych wody, które wykorzystano do jej produkcji.

Istnieje kilka prostych trików, które pomogą nam unikać wyrzucania jedzenia. Warto robić przemyślane zakupy, kupować mniejsze ilości (w sklepach już dawno nie króluje tylko ocet i spokojnie można wrócić po dodatkowego pomidora), patrzeć na daty ważności i spożywać produkty, które wkrótce przestaną być świeże. Pamiętajmy, że warzywa i owoce nie mogą stać długo na półkach, dlatego warto od razu wyczarować z nich warzywną sałatkę lub dodać do innych potraw. Ostatnią i chyba najważniejszą radą jest dzielenie się jedzeniem z innymi.

Na podstawie: Radio Zet/businessinsider.com.pl

zywnosc


Podoba Ci się nasza inicjatywa?
Wesprzyj portal finansowo! Nie musisz wypełniać blankietów i chodzić na pocztę! Wszystko zrobisz w ciągu 3 minut ze swoje internetowego konta bankowego. Przeczytaj nasz apel i zobacz dlaczego potrzebujemy Twojego wsparcia: APEL O WSPARCIE PORTALU.

Siepomaga.pl: wolontariat, pomoc dzieciom, potrzebującym, zwierzętom
Tagi: , , , ,

Podobne wpisy:

  • 14 marca 2017 -- Polacy – dla zachodnich koncernów klienci gorszego sortu
    Pisaliśmy o  tym, jak globalne koncerny kontrolują rynek żywności w Polsce, używając tańszych zamienników i na dodatek sprzedając produkty drożej niż w zachodnich supermarketach. D...
  • 13 listopada 2016 -- Globalne koncerny kontrolują rynek żywności w Polsce
    Rynek produkcji i przetwórstwa żywności jest silnie skoncentrowany – w większości kategorii produktów spożywczych dominuje 3-5 graczy, którzy kontrolują 80-90 proc. produkcji. Znac...
  • 18 kwietnia 2017 -- Achtung: „Braterstwo polskich i niemieckich neonazistów”
    Strona internetowa znanego niemieckiego tygodnika "Der Spiegel" ostrzega w stylu znanym z łam Gazety Wyborczej przed rozwojem współpracy pomiędzy "neonazistami" z Polski i Niemiec....
  • 10 kwietnia 2017 -- Globalny kapitalizm: Tani jak Polacy
    Dlaczego międzynarodowe koncerny tak chętnie inwestują w III RP, korzystając przy tym z licznych zwolnień podatkowych? Bynajmniej nie z powodu sympatii do Polaków. Neokolonialny re...
  • 9 marca 2017 -- Handel ludźmi – współczesne niewolnictwo
    Skala zjawiska handlu ludźmi, nazywanego współczesnym niewolnictwem, w Europie stale rośnie; ofiary najczęściej są wykorzystywane do prostytucji, pracy przymusowej i żebractwa, a t...