life on top s01e01 sister act hd full episode https://anyxvideos.com xxx school girls porno fututa de nu hot sexo con https://www.xnxxflex.com rani hot bangali heroine xvideos-in.com sex cinema bhavana

Slow Food – w obronie tradycyjnej żywności

Promuj nasz portal - udostępnij wpis!

W 1986 roku Carlo Petrini założył organizacją Slow Food, która miała skupiać osoby zainteresowane ochroną regionalnych kuchni różnych części świata. Slow Food chroni i promuje lokalne, tradycyjne sposoby wytwarzania żywności, ponadto prowadzi kampanię edukacyjną na temat szkodliwości spożywania produktów typu fast food. Godłem organizacji stał się powolny, roztropny ślimak, a jej cele określa manifest: „Jesteśmy niewolnikami prędkości i wszyscy ulegliśmy podstępnemu wirusowi, jakim jest szybkie życie, które burzy nasze przyzwyczajenia, zakłóca prywatność i zmusza do objadania się fast foodami. Nasza obrona powinna się zacząć przy stole ze Slow Foodem. Odkryjmy na nowo smaki i uroki kuchni regionalnej oraz uwolnijmy się spod niszczącego wpływu fast foodów”.

Żywność w stylu slow food jest to żywność nisko przetworzona, wytwarzana metodami tradycyjnymi z całkowitym pominięciem zaawansowanych technologii produkcji żywności. Dlatego właśnie organizacja Slow Food wspiera małych wytwórców dobrej żywności. Przemysł spożywczy zgodny z ideą Slow Food nie dopuszcza np. miksowania, ścierania, smażenia, działania wysokim ciśnieniem. Nie stosuje sztucznych dodatków, barwników, aromatów, konserwantów, zamienników, polepszaczy smaku i zapachu. Metody wykorzystywane w technologii slow to tylko tradycyjne wędzenie, duszenie, marynowanie, dojrzewanie, wyciskanie. Wszystkie surowce używane w produkcji muszą być pochodzenia w pełni naturalnego.

Jednym z programów ruchu Slow Food jest „Arka Smaku”, który zakłada odbudowę tradycyjnych receptur, warzyw, owoców, zbóż oraz niektórych odmian zwierząt hodowlanych, które niemalże wyginęły lub są zagrożone wyginięciem. O skali zjawiska najlepiej mówią liczby: w XX wieku w Europie zanikło bądź wyginęło 75 procent produktów spożywczych, w tym samym czasie w Ameryce spotkało to 93 proc.

Na podstawie: poradnikzdrowie.pl/slowfood.pl

slowfood1


Promuj nasz portal - udostępnij wpis!
Podoba Ci się nasza inicjatywa?
Wesprzyj portal finansowo! Nie musisz wypełniać blankietów i chodzić na pocztę! Wszystko zrobisz w ciągu 3 minut ze swoje internetowego konta bankowego. Przeczytaj nasz apel i zobacz dlaczego potrzebujemy Twojego wsparcia: APEL O WSPARCIE PORTALU.

Tagi: , ,

Podobne wpisy:

  • 9 września 2018 -- Co kryje się za produktem „eko” czy „bio”?
    Za produktem "eko" czy "bio" nie zawsze kryje się produkt przyjazny dla środowiska. O tym, czym jest zjawisko zwane "greenwashingiem", jak je rozpoznać i się go wystrzegać, opowiad...
  • 29 marca 2017 -- Rewolta przeciw współczesnemu światu: Permakultura
    Współczesne rolnictwo przemysłowe prowadzi do wyjałowienia gleby i degradacji środowiska naturalnego. Chemia stosowana na szeroką skalę, faszerowanie zwierząt hodowlanych antybioty...
  • 18 sierpnia 2018 -- Sposób żywienia wpływa na pracę mózgu
    To, co jemy, wpływa na cały organizm, w tym także na pracę mózgu. Badania wskazują, że zbilansowany sposób żywienia wspiera zdrowie psychiczne i pomaga zachować sprawność intelektu...
  • 4 października 2010 -- Skier137: Niezniszczalny posiłek
    Zanim odwiedzisz jedną z sieciowych restauracji szybkiej obsługi, warto zapoznać się z projektem nowojorskiej artystki, Sally Davies. Przez pół roku, każdego dnia, fotografowała on...
  • 28 sierpnia 2017 -- Rok 1984: Nalot skarbówki na sprzedawców nalewek
    Funkcjonariusze Służby Celnej w pełnym umundurowaniu, broń krótka i dla bezpieczeństwa jeszcze asysta policji - to nie nalot na mafię paliwową, tylko… Festiwal Smaku w kujawsko-pom...
Subscribe to Comments RSS Feed in this post

Jeden komentarz

  1. Ogólnie świetna inicjatywa. Ale co jest złego w miksowaniu i ścieraniu, to naprawdę nie rozumiem…

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*