life on top s01e01 sister act hd full episode https://anyxvideos.com xxx school girls porno fututa de nu hot sexo con https://www.xnxxflex.com rani hot bangali heroine xvideos-in.com sex cinema bhavana

GMO a żywe organizmy

Promuj nasz portal - udostępnij wpis!

Organizmy zmodyfikowane genetycznie mogą się łączyć z bakteriami w naszym układzie trawiennym i ulegać w ten sposób ciągłemu powielaniu. Badania wykazały, że w naszych organizmach dochodzi do transferu zmodyfikowanego DNA np. soi do bakterii żyjących w jelitach. Nawet po zaprzestaniu jedzenia zmodyfikowanego genetycznie w organizmie nadal występowało skażone białko.

Transfer zmodyfikowanego DNA do innych organizmów może powodować ogromne szkody w wielu miejscach łańcucha DNA organizmu. Naturalne geny mogą zmieniać swoje zachowanie, zostać wyłączone lub nawet usunięte z łańcucha. Może to powodować, że organizm człowieka zacznie zapadać na różne choroby lub alergie.

Zachowania DNA skażonego GMO może powodować niebezpieczne konsekwencje:

- bakterie mogą się uodpornić na antybiotyki

- stosowanie toksyn Bt (Bacillus thuringiensis) w roślinach GMO w celu ich ochrony przed szkodnikami może powodować, że jelita staną się fabrykami pestycydów. Toksyny te bowiem docierają do krwiobiegu 93% kobiet i 80% nienarodzonych dzieci gdyż znajdują się one w zmodyfikowanej genetycznie kukurydzy, której używa się jako paszy dla zwierząt

- zmodyfikowane DNA może przedostawać się z jedzenia do narządów ciała- w tym do płodów. Potwierdziły to badania jakie przeprowadzono na zwierzętach

Organizmy GMO, które przeniknęły do ciała mogą zwiększyć występowanie różnych mutacji oraz schizofrenii czy zaburzeń nastrojów. Geny o zmodyfikowanym kodzie mogą w naszych organizmach powodować również zespół nieszczelnego jelita.

Jelito cienkie jest odpowiedzialne za ok. 70% naszego układu odpornościowego. Działa jak sito, przez które przedostają się tylko składniki odżywcze oraz przyswajalne białka czy tłuszcze. Zatrzymuje natomiast toksyny czy bakterie. Stan zapalny zaś, jaki występuje przy zespole nieszczelnego jelita, powoduje, że uniemożliwione zostaje przyswajanie składników odżywczych oraz produkcja enzymów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

GMO powoduje też wzrost alergii. W USA, a po wprowadzeniu zmodyfikowanej soi także w Wielkiej Brytanii wzrosła o 50% ilość powiązanych z soją alergii.

W 1989 roku użycie do przyspieszenia produkcji tryptofanu zmodyfikowanych genetycznie bakterii doprowadziło do wybuchu w Nowym Meksyku epidemii EMS (Eosinophilia-Myalgia Syndrome). Choroba nieodwracalnie upośledziła 1500 osób, a 37 zmarło.

Genetycznie zmodyfikowane organizmy wchłaniane przez organizmy zwierząt powodują, że ich potomstwo narażone jest na częstsze zmiany genetyczne niż potomstwo, których rodzice nie używali GMO. Wysoka śmiertelność czy bezpłodność to wynik podawania chomikom zmodyfikowanej soi oraz kukurydzy.

Zagrożenia jakie niesie ze sobą sztuczna ingerencja w geny powoduje duże zagrożenie dla życia na Ziemi. Przenikanie skażonego GMO DNA przez układ trawienny do całego organizmu oraz łączenie się ich z naturalnymi organizmami powodują trudne do przewidzenia skutki. Wiadomo już dziś, że połączenie takie zwiększa możliwość powstawania nowych, śmiertelnych chorób, potencjalnych epidemii oraz zwiększonego występowania raka oraz różnych alergii.

Opracował: Bogusław Koniuch

Na podstawie:

http://www.anh-usa.org/

http://klotho-gluten.blogspot.com/


Promuj nasz portal - udostępnij wpis!
Podoba Ci się nasza inicjatywa?
Wesprzyj portal finansowo! Nie musisz wypełniać blankietów i chodzić na pocztę! Wszystko zrobisz w ciągu 3 minut ze swoje internetowego konta bankowego. Przeczytaj nasz apel i zobacz dlaczego potrzebujemy Twojego wsparcia: APEL O WSPARCIE PORTALU.

Tagi: , ,

Podobne wpisy:

  • 30 lipca 2010 -- UE zezwala na import genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy
    Komisja Europejska zezwoliła na import 5 typów genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy i przedłużyła o kolejne dziesięć lat licencję szóstego - Bt11. Wprawdzie uprawa tego typu genety...
  • 31 lipca 2014 -- Rząd chce stopniowo zezwalać na uprawy GMO?
    W Sejmie prowadzone są prace nad nowelizacja ustawy o organizmach zmodyfikowanych genetycznie – GMO. Odbyło się już pierwsze czytanie, a nad projektem pracuje komisja ochrony środo...
  • 20 lipca 2014 -- GMO – lobbing i potencjalne zyski wielkich koncernów
    Tematyka GMO pojawia się na portalu Nacjonalista.pl od wielu lat, gdyż jesteśmy zdania, iż podstawowym zadaniem nacjonalistów jest odpowiedź na wyzwania i problemy współczesności. ...
  • 22 lipca 2010 -- Piknik dla dobra wspólnego
    Wszystkich, którzy troszczą się o środowisko naturalne i jakość spożywanych produktów, zapraszamy na Wielki Piknik dla Polski Wolnej od GMO. Imprezy pod tym szyldem odbędą się w na...
  • 26 września 2012 -- GMO – udokumentowane zło
    Nowe francuskie badania dowodzą, że długotrwałe spożywanie organizmów modyfikowanych genetycznie może spowodować poważne zaburzenia zdrowotne. Jak informują PortalSpożywczy.pl ora...
Subscribe to Comments RSS Feed in this post

Jeden komentarz

  1. Podajecie subiektywne informacje i wciskacie ludziom rządowe propagandy. Sprawdźcie źródło informacji a nie piszcie takiego steku bzdur. Bakterie jako proste organizmy jednokomórkowe mogą pobierać różne DNA ze środowiska na zasadzie transformacji. Jednak DNA to musi spełniać jakąś potrzebną im funkcję. Nie bez kozery każda komórka zachowuje homeostazę, a każdy kolejny gen będzie wymagał zwiększenia dostępnej puli ATP i tRNA. To nie takie proste. A tym bardziej DNA pobierane przez bakterie nie integruje ani nie wpływa na ludzkie DNA. To choroby przenoszone drogą płciową i przezłożyskową najczęściej prowadzą do chorób genetycznych lub niedorozwojów (różyczka). Po prostu aż żal patrzeć na to co tu wypisujecie. Kto pisze te artykuły? Ponadto nie wszystkie białka mogą być wydzielane na zewnątrz komórki bakteryjnej. Większość z białek szkodliwych dla organizmu jest akumulowana w wątrobie i tam rozkładana (metabolizm ksenobiotyków). Gdyby bakterie miały wpływać na ludzkie zdrowie niekorzystnie to wszystkie jelitowe komensale nie niszczyłyby wrogiej flory ale jelita człowieka. Każdy zdrowy na umyśle człowiek, który miał chociaż podstawowy kurs biologii w liceum powinien zdawać sobie sprawę z tego, co się dzieje w organizmie. Gatunek ludzki się cały czas zmienia i to, że jesteśmy na coś wrażliwi może wynikać ze stylu życia współczesnych ludzi, a nie z tego co jemy. Żadne subiektywne badania naukowców nie powinny być brane na poważnie lecz jako ciekawostka, którą trzeba potwierdzić. Natomiast ten artykuł co najwyżej nadaje się do skomentowania tego przez znaną Panią z utworu „Dżaga”.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*