GMO a żywe organizmy

Organizmy zmodyfikowane genetycznie mogą się łączyć z bakteriami w naszym układzie trawiennym i ulegać w ten sposób ciągłemu powielaniu. Badania wykazały, że w naszych organizmach dochodzi do transferu zmodyfikowanego DNA np. soi do bakterii żyjących w jelitach. Nawet po zaprzestaniu jedzenia zmodyfikowanego genetycznie w organizmie nadal występowało skażone białko.

Transfer zmodyfikowanego DNA do innych organizmów może powodować ogromne szkody w wielu miejscach łańcucha DNA organizmu. Naturalne geny mogą zmieniać swoje zachowanie, zostać wyłączone lub nawet usunięte z łańcucha. Może to powodować, że organizm człowieka zacznie zapadać na różne choroby lub alergie.

Zachowania DNA skażonego GMO może powodować niebezpieczne konsekwencje:

- bakterie mogą się uodpornić na antybiotyki

- stosowanie toksyn Bt (Bacillus thuringiensis) w roślinach GMO w celu ich ochrony przed szkodnikami może powodować, że jelita staną się fabrykami pestycydów. Toksyny te bowiem docierają do krwiobiegu 93% kobiet i 80% nienarodzonych dzieci gdyż znajdują się one w zmodyfikowanej genetycznie kukurydzy, której używa się jako paszy dla zwierząt

- zmodyfikowane DNA może przedostawać się z jedzenia do narządów ciała- w tym do płodów. Potwierdziły to badania jakie przeprowadzono na zwierzętach

Organizmy GMO, które przeniknęły do ciała mogą zwiększyć występowanie różnych mutacji oraz schizofrenii czy zaburzeń nastrojów. Geny o zmodyfikowanym kodzie mogą w naszych organizmach powodować również zespół nieszczelnego jelita.

Jelito cienkie jest odpowiedzialne za ok. 70% naszego układu odpornościowego. Działa jak sito, przez które przedostają się tylko składniki odżywcze oraz przyswajalne białka czy tłuszcze. Zatrzymuje natomiast toksyny czy bakterie. Stan zapalny zaś, jaki występuje przy zespole nieszczelnego jelita, powoduje, że uniemożliwione zostaje przyswajanie składników odżywczych oraz produkcja enzymów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

GMO powoduje też wzrost alergii. W USA, a po wprowadzeniu zmodyfikowanej soi także w Wielkiej Brytanii wzrosła o 50% ilość powiązanych z soją alergii.

W 1989 roku użycie do przyspieszenia produkcji tryptofanu zmodyfikowanych genetycznie bakterii doprowadziło do wybuchu w Nowym Meksyku epidemii EMS (Eosinophilia-Myalgia Syndrome). Choroba nieodwracalnie upośledziła 1500 osób, a 37 zmarło.

Genetycznie zmodyfikowane organizmy wchłaniane przez organizmy zwierząt powodują, że ich potomstwo narażone jest na częstsze zmiany genetyczne niż potomstwo, których rodzice nie używali GMO. Wysoka śmiertelność czy bezpłodność to wynik podawania chomikom zmodyfikowanej soi oraz kukurydzy.

Zagrożenia jakie niesie ze sobą sztuczna ingerencja w geny powoduje duże zagrożenie dla życia na Ziemi. Przenikanie skażonego GMO DNA przez układ trawienny do całego organizmu oraz łączenie się ich z naturalnymi organizmami powodują trudne do przewidzenia skutki. Wiadomo już dziś, że połączenie takie zwiększa możliwość powstawania nowych, śmiertelnych chorób, potencjalnych epidemii oraz zwiększonego występowania raka oraz różnych alergii.

Opracował: Bogusław Koniuch

Na podstawie:

http://www.anh-usa.org/

http://klotho-gluten.blogspot.com/

Podoba Ci się nasza inicjatywa?
Wesprzyj portal finansowo! Nie musisz wypełniać blankietów i chodzić na pocztę! Wszystko zrobisz w ciągu 3 minut ze swoje internetowego konta bankowego. Przeczytaj nasz apel i zobacz dlaczego potrzebujemy Twojego wsparcia: APEL O WSPARCIE PORTALU.

Siepomaga.pl: wolontariat, pomoc dzieciom, potrzebującym, zwierzętom
Tagi: , , , , , , , ,

Podobne wpisy:

  • 31 lipca 2014 -- Rząd chce stopniowo zezwalać na uprawy GMO?
    W Sejmie prowadzone są prace nad nowelizacja ustawy o organizmach zmodyfikowanych genetycznie – GMO. Odbyło się już pierwsze czytanie, a nad projektem pracuje komisja ochrony środo...
  • 8 maja 2012 -- Ekspert od genetyki: Żydzi są rasą
    Najnowsza praca naukowa profesora Harry'ego Ostrera z Albert Einstein College Medicine w Nowym Jorku wywołała burzę kontrowersji. Niektóre środowiska żydowskie wyraziły obawę powro...
  • 30 lipca 2010 -- UE zezwala na import genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy
    Komisja Europejska zezwoliła na import 5 typów genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy i przedłużyła o kolejne dziesięć lat licencję szóstego - Bt11. Wprawdzie uprawa tego typu genety...
  • 21 maja 2017 -- Homeopatia – sposób na zdrowie czy drenaż kieszeni?
    Homeopatia często jest kojarzona z ziołolecznictwem. Jest to błędna rozumienie tej metody leczenia, ponieważ homeopatia opiera się na stosowaniu różnych substancji naturalnych, nie...
  • 10 października 2016 -- CETA – zagrożenie dla Polski i Europy
    CETA, umowa o wolnym handlu między UE a Kanadą, oprócz wielu zagrożeń dla naszego rynku pracy i rolnictwa może być groźna również dla Skarbu Państwa. Wszystko dlatego, że CETA, pró...

Comments

Komentarzy